Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
12Next
Return to list New
View: 1905|Reply: 33
Collapse the left

體現活在。當下

[Copy link]
Post time 27-8-2017 18:24:06 | Show all posts |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
唔知有幾多參加者,開心自己能夠成為S&B既一員,當中有些人對過自己發出豪情壯語,要為個會付出幾多幾大,訓身去支持,
只要個會仲存在,自己就一定響度撐住,共存亡等等…結果係點?
當然就99%無左影喇,對於呢類情況,我既反應,分開左幾個唔同既時期…

最初會感覺好失望,會帶有埋怨或甚至睇唔起;

中期聽到既時候就會聽聽就算,會當笑話咁聽,甚至加句「做到先講喇~」…

到了2016年(這年因為開始接觸身心靈的項目)我會感恩這人能夠有勇氣去說出這樣的壯語,

至於往後能否兌現,受到講唔完咁多既因素影響,我會珍視對方呢份心意,
過去就已經過去,做唔做得到,唔重要了,當下先至係最實在。

過去有好多人對自己好,已經係當日既事,要追索就只有自討沒趣,

相反,當日如果有人對自己不好(其實是否真的不好?也許當日的所謂「不好」,
其實是造就了日後的好,要好好珍惜感恩)都已經係當日既事,
用不著將那份不快感受長掛心上口邊,這也是對自己過唔去既做法,
又可苦呢?

Post time 27-8-2017 18:55:32 | Show all posts
說到底,我們彼此也是對方生命的過客,
在相遇的時間支持對方,真誠對待,其實已經萬分難得的事。
聚散別離,誰也說不定,

YOLO, You only live once...
正因為咁,我也很感恩找到 SnB這樣像異空間一樣的天堂樂園。

當下大家有機會走在一起,好好感受會入面的各種。
每人各盡一分力,
其實是對個會,對會長,副會長和其他會員的一份支持感情。

支持,付出的。就像朋友,戀人的承諾。
說的時候,當下是真心的,但大部分總有個限期,
過了就不適用了,所以記住最好的一部分便足夠了。

Ha" 講到一舊舊咁,
其實想講,呢度有好多支持關心你的會員和朋友的。
Post time 31-12-2022 15:14:43 | Show all posts
非常同意用這心態去對代此事情,在我身邊也是很多只得口頭承諾的人(到要做時
人影都不見),起初都好似 James 一樣都帶著埋怨的心情去自己處理此事,自己
心情不好事情也處理得不會好,時間耐了發生此問題多了,自己的心態都有所改變
朋友對自己的承諾不會看得太重,人地又沒什麼無虧欠自己事情又不是他一定要做
的責任,繼續責備同埋怨都可能會另對方太大壓力,見面時也會面咗咗同傷了感情

現在對這些承諾都是平常心對代,到承諾的人真的來幫忙時會覺得這是他給自己的
額外人情,可以講係(幫你是人情,唔幫你是道理)

多謝 James 的真情分享
Post time 28-8-2017 00:55:19 | Show all posts
無錯,其實S&B既經歷同人生其他既經歷都係一樣
由一開始滿腔熱,到慢慢丟淡,其間既一團火若果冇助燃物係好難繼續燒落去
呢個唔單只喺人與事之間會發生,人與人之間更加常見,試問有幾多個人會真正陪我哋走大半生既路?
套用喺S&B度,其實大部份人都會係過客,但亦都會有一啲中流砥柱既人物
對於過客,我覺得要感激佢哋既付出,就算幾少都好,都藉得我哋去感恩,因為S&B既存在亦都有賴於每個過客既少少付出,集腋成裘
而對於中流砥柱既會員,更值得我哋全心既尊重,佢哋對呢個會既成長起咗關鍵性既作用,表表者一定係會長⋯
Post time 28-8-2017 04:34:28 | Show all posts
雖然唔敢講自己對會內會有什麼貢獻,不過可以大聲講句:我好中意尼個會!
會內男男女女都各有所長,但都一致地好nice。
未入會前已經先有大佬把關細選會員,確保大家玩得開心,尼樣野係連父母都唔會為仔女做到,但尼到可以。
就算抛開sex,會內都係一個令人開心舒服既地方,
如果唔係入左會,本人根本冇機會大開眼界,認識咁多人,體驗咁多。
平時唔太識開聲讚人,不過有幸入到會,我係打從心底感激大家(包括大佬,包括所有見過既成員)
會內俾到我既經歷全部都係畢生難忘,尼個一次可以滿足N個願望的地方,冇辦法唔好好珍惜
Post time 29-8-2017 18:57:00 | Show all posts
在我本人而言,活在當下中嘅當下,係會隨著時間、人物、地點等因素而有所改變,而呢d因素係會影響到我做出不同嘅選擇或決定。有關嘅選擇或決定往往跟原先嘅有所不同,甚至乎相反添。但係呢種改變咗嘅決定或選擇是否代表已經不再活在當下呢,坦白講我自己都真係未有絶對答案。但係,我知道嘅係無論決定加入或離開、積極參與或消失無蹤,所有決定或選擇都一定要忠於自己、專重別人,如果做到呢兩點嘅話,咁我就覺係體驗緊活在當下嘅⋯⋯
Post time 27-9-2021 11:07:29 | Show all posts
MomoKo replied at 27-9-2021 04:15
晚上好,你唔好誤會我意思,我意思係玩喔,幫手就算了,唔大頭蝦添麻煩已經很好了。就算唔系s&b,都肯定 ...

hello, Momoko, 其實入會果D唔洗咁擔心, 慢慢黎就可以嫁啦,
如果有咩唔明, 可以自己慢慢睇多一次會規, 好快就搵到答案,  
如果都真系搵唔到, 可以去"2021 <S&B Morse Park> (ChatRoom for everyone)" 問下大家, 個個都好nice可以比到提示你嫁
期待你既加入

Post time 27-8-2017 19:05:48 | Show all posts
「拎得起,放得低」係我地係呢度好需要學會既一件事

「面對過去你可以埋怨,可以失望,可以喊。而如果上述既事可以解決問題,即管盡情去做」
我以前好唔開心既時候我既老師對我講既一句說話
從過去的好學會珍惜,從過去的不好學會成長,讓現在的自己變得更好

其實我覺得可以點燃人既熱情,令人愛上呢個地方已經係好成功既一步
而如何延續這份熱情,就係我地下一個課題
共勉之
Post time 27-9-2021 04:15:04 | Show all posts
James replied at 27-9-2021 03:17
世事難料,以後既事,唔駛講到咁實,時間會見證一切呢。

咁樣先叫做活在當下。

晚上好,你唔好誤會我意思,我意思係玩喔,幫手就算了,唔大頭蝦添麻煩已經很好了。就算唔系s&b,都肯定入其他會玩,但係對於我呢種生活小白痴來說申請入會資料已經搞到我怕怕。
反正哪裡都是玩,無事我都唔會轉,除非特殊情況。

Post time 28-8-2017 00:41:25 | Show all posts
所以活在當下之後四隻字係 珍惜眼前,依家一齊玩一齊笑一齊吹水既,
依家仲支持緊個會既,真係要好好珍惜,你地既付出大家都感受到,總會有人受感動支持你地,
但係所有野都有可能變,無影既都可能有苦衷⋯⋯所以無需太介懷,珍惜依家或者將來可能擁有既,
做返自己認為應該做既事,無遺憾,即可
(不過我明講係易既,大家共勉)
Post time 14-6-2020 18:22:22 | Show all posts
做人從來不是易事,有多少人能夠真正做到活在當下

呢個係我其中一個欣賞S&B嘅地方,唔係淨係安排間房,安排張床畀你插插插,我特別喜歡而家有大廳呢個地方,性愛不是只有玉帛相見,而是要有起承轉合,要有溝通,要有動有靜。

當然又唔好齋講唔做
Post time 16-3-2023 00:14:32 | Show all posts
其實人生咁長營營役役,每日都會碰上唔同嘅人唔同嘅事
好多人可能只係你生命中嘅過客,甚至有啲人你想再記番返個樣都唔係咁容易
活在當下 把握當刻 享受同你相處嘅人一齊嘅時間  珍惜每一位你為佢努力過或者佢為你努力過嘅人????

Post time 4-1-2023 11:31:07 | Show all posts
能夠有呢份體會,實在是非常感恩,因為你仍然願意相信人,相信佢講出一番豪情壯語時是出自一片真心,現有很多人係無論聽到什麼見到什麼,都不問由來的否定再加無限的問題,世界先會越嚟越煩亂...James 有呢一番體會實在值得欣慰
Post time 28-8-2017 16:45:09 | Show all posts
我想當日講出這些說話時一定是真心真意地說,
當時的心情還在,但環境變化令到不能一意地實行。

雖然最後並不能繼續同行,可是當日的心情還在,
珍惜曾經擁有,因為這些回憶令日後的我們更堅強

多謝會長分享,會定時浦頭追文

Author| Post time 27-9-2021 03:17:04 | Show all posts
MomoKo replied at 26-9-2021 04:20
如果沒有意外,很安全地一直momoko都能夠係呢度出現的話,雖然無乜本事,唔可以做d乜,但係應該會成為鐵腳 ...

世事難料,以後既事,唔駛講到咁實,時間會見證一切呢。

咁樣先叫做活在當下。
 Author| Post time 4-1-2023 05:15:42 | Show all posts
Bon replied at 4-1-2023 03:34
有个大厅可先溝通及暖暖身,入到房時少點時間磨合,顺利及省時,亦可全程投入,馬上進入狀態,不用霸佔房間 ...

第一個[唔明],係點解唔用繁體字?

第二個唔明係你呢個回應,同我篇文有乜關係?
Post time 28-8-2017 04:17:06 | Show all posts
James 大佬Sandman 係超撐SnB
因為你地做緊既係為未來既事

(雖然小弟冇乜貢獻)

人生無常
拍拖結婚生小朋友
到身體機能下降(嗚嗚)
都會影響對會既參與度
(頭盔頭盔 ...)
所以大佬對會既堅持先顯得彌足珍貴
(擦鞋擦鞋 ...)

Add post (28-8-2017 04:22):
突然有種上錯壇既感覺 ...haha
Post time 27-8-2017 20:12:49 | Show all posts
就好似男女之間既情咁,當初山盟海誓,都唔係每段情可以走到最後,只要一起既時候彼此珍惜過,縱使種種因素未能繼續,人生既過程,感恩有幸相識係緣份,生離死別,聚散有時
Post time 7-2-2023 14:48:44 | Show all posts
轉眼間已離開幾年了,回想當時為了加入努力健身,雖然加入時間很短就要離開,不過已經是一生中最難忘的一個回憶,很高興認識倆位大老及各位會員,真的要活在當下
Post time 27-9-2021 11:36:50 | Show all posts
MonkeyJai replied at 27-9-2021 11:07
hello, Momoko, 其實入會果D唔洗咁擔心, 慢慢黎就可以嫁啦,
如果有咩唔明, 可以自己慢慢睇多一次會規,  ...

hi 好的。明白。唔該曬。
Post time 13-10-2018 21:01:43 | Show all posts
年幾後先看到這編,想起上次活動後你同我講的一翻話,
如果早點看到有多好,不過只要願意改變,我相信也未算遲,
懂得放下,感恩,一齊事都可以變得美好!
Post time 27-8-2017 19:28:38 | Show all posts
一人種一樹,就成了森林!小小的事,只要為人付出也是不錯的。

不同人不同方式奉獻!大佬辛苦,大家都知!希望大家付出會令會內人同你輕鬆一點。感激
Post time 4-1-2023 03:34:55 | Show all posts
有个大厅可先溝通及暖暖身,入到房時少點時間磨合,顺利及省時,亦可全程投入,馬上進入狀態,不用霸佔房間太長時間。可給其他會員多些時間
Post time 1-11-2018 22:17:05 | Show all posts
有道理。
過去怎樣,將來怎樣,是不是最重要?
人會變,甚至有沒有明天,都無人會知。作為人,我們唯一可以做嘅就是活在當下,珍惜現在。
Post time 1-9-2017 00:06:36 | Show all posts
曾經的豪情壯語應出自真心的,但永遠敵不過時間的流逝。
每個人都會由時光的飛逝而經歷着人生中最重要的過度。
Post time 26-9-2021 04:20:39 | Show all posts
如果沒有意外,很安全地一直momoko都能夠係呢度出現的話,雖然無乜本事,唔可以做d乜,但係應該會成為鐵腳。
Post time 1-11-2018 22:04:56 | Show all posts
不停的在爬文,看到活動細節的改變,會長的經歷和感受。這十年的一切的確只有你最明白,感受最深。

Add post (1-11-2018 22:10):
謝謝會長在文字上記錄的一切,讓會員了解到會的歷史。
Post time 27-8-2017 22:03:33 | Show all posts
人都要有所經歷,體會過,思考過才可能會學懂珍惜感恩,是否真能會做得到還要看個人的修為了。
Post time 20-4-2018 16:14:01 | Show all posts
哩係弟兄或師主
你已經得到真理或成仙
分享一句我好Like既Quote:

心態決定境界

Post time 28-8-2017 12:28:40 | Show all posts
我們默默的支持(無論賓際出席活動抑或會網上交流), 就是對SNB最好的回報! 加油
Post time 28-8-2017 11:20:10 | Show all posts
活在當下確實知易行難,但睇完大佬這篇文章,小弟有所啟發謝謝大佬分享

Post time 28-8-2017 17:11:28 | Show all posts
如會長Chris所講,一切都係最好既安排,珍惜眼前一切
12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

29-3-2024 19:47 GMT+8 , Processed in 0.124826 second(s), 25 queries .