Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
12Next
Return to list New
View: 773|Reply: 36
Collapse the left

記念冊(下)

[Copy link]
Post time 15-2-2018 21:36:54 | Show all posts |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
答應左有人想睇的話,就續貼出中學時期既記念冊,人既信用好重要,點都要找數。

可能是厭倦小學時在校內外表兇惡的頑皮學生生涯(頑皮和壞是不同的),也可能是父母離異,連姓和名也改了後所影響(姓名學?),想重新做人,撕去了兇惡的外皮,平和沖淡了自己,開始學習同異性相處,竟然好吃得開,吃得開到令認識我既同學分開成為兩個陣營,一係好羨慕崇拜,一係就欺凌攻擊,中一時仲係小朋友形態,得168cm左右 ,當然後者佔多數喇~一到中二番學就嚇鬼死人,標到同現在相若既高度,不過就好瘦,瘦到大若150磅左右,中三時曾經想去考少警,臨去面試狂飲水想增重黎過磅,飲到耳都流水出黎都係「高度同重量不成比例」…我覺得如果年入到警界,以我既性格同能耐,應該可以升得幾高級下,哼,佢地走寶喇

以下是中學後期的記念冊內文全文或節錄,給了我一些啟示…

我發覺任何時候,我身邊都不乏有趣可愛既人…
1WhatsApp Image.jpg

「我所結識既男仔少,所以覺得你是全班最好的」唔該晒~

2WhatsApp Image.jpg

係,我係好鍾意訓覺…

3WhatsApp Image.jpeg 4WhatsApp Image.jpg

係,我中學時期....變得鍾意幫人,講義氣就一直無變過既.....

5aWhatsApp Image.jpeg

5bWhatsApp Image.jpeg
的確,中學時期係好受女孩子歡迎和注意,但我係低調的風頭蠆,唔會參加好多比賽,
但校服同PE服都係自家制,用既袋又係自己設計自己造,所以份外出眾,
時常都係別人叫得出我既名,但我完全唔知對方係邊個之類,

5WhatsApp Image .jpg

6bWhatsApp Image.jpeg

冊內大部份都係類近的評價,只貼其中幾個。

6cWhatsApp Image 容易信人1.jpg 6dWhatsApp Image 容易信人2.jpg

無錯,我真係唔可能了解晒所有人既心意,所以好需要大家講比我知你地既想法同需要,
我做得唔好,好多時候唔係我唔想做好,而係我未真正知到您地既想法…
係,我真係太容易信人,平常生活易信人自己受騙就算,但作為一個Sex Party club會長,
要保護守規的參加者,就不應該輕易相信人,要對人的行為有高度敏感度,抱有懷疑…

最後的一篇,給了我些啟示.....
6WhatsApp Image.jpeg

7WhatsApp Image.jpeg   

8WhatsApp Image.jpg

的確,明明我真心對人好,卻會有些人反過來做著一些傷害我的事,我也是「算啦」就由得別人要怎樣就怎樣,
是時候要有些改變,是時候要有些對策,尤其是一個會的管理人

最後一張圖內的字眼,在會內有人要離開向我道別時便會見到.....原來我一直也喜歡照顧人。

Post time 15-2-2018 23:14:56 | Show all posts
你的同學每個都很用心的觀察你欸,而且怎麼他們的字都這麼整齊
而且呀,很多人踏入社會後,便會慢慢被逼放棄自己的興趣,但很開心你一直都有堅持下去-----睡覺

我自己有時迷失了,都會翻看自己的文字,真的如你所說,翻看時往往都能有新的得著,
很奇怪,總覺得以前的自己好像知道未來的自己會遇到什麼問題而寫出那些文字去啟示將來的自己一樣。

但像你每次被人欺負或遇到不公都「算啦」,對什麼事都抱著多一事不如少一事心態,什麼事都不會計較的人。。。這些人才不好欺負!
(雖然我們什麼人都不應該欺負),但因為他們的底線好像很底,底得像沒有一樣,所以如果真的碰到的話,他們的反抗可真會把你嚇得要死。

最後多謝你一直以來的關懷和照顧。更希望你身體健康,生活愉快。

P.s. 幫我問候一下Rimmi, 以前在場內她也很照顧我,印象特別深刻,希望她也一切安好。
Post time 15-2-2018 23:42:42 | Show all posts
你就好,仍然保留著這樣珍貴的回憶,我小學中學的紀念冊都已不知所踪,所以無法回憶別人對自己的印象...其實一個人的本質基本上很少改變,只可能因為人生際遇而改變了做人處事態度,
尢其對人,由你年少時已開始對人關懷和包容,到記起當天可能因為有些人與事令你失望所以你會開始保護自己,
對他人有所保留,這也是很正常。

可能認識日子尚短,你給我的感覺是個很細心很照顧他人的人,
在我以言你有一份很強烈的自我保護意識,有點難以接近,因此也不太敢靠近你...
可能你還不太清楚我的為人吧,因此有所保留是可以理解。

我相信人與人之間可以相識都是一種緣份,在S&B能夠認識和接觸的都是一種緣,我會珍惜!
可能到你認識我多一點的時候,你會放下一點防衘,可以多些思想交流!
我相信現在你身邊亦有很多愛護和懂得你的人,就像少年時的你!

佳節快樂!

Post time 15-2-2018 22:18:58 | Show all posts
人越長大,對身邊的事物感受越多,也越少

多在明白了更多事情背後的意義,看明白了其他人做事的動機,學懂了懷疑

少在發現自己更不懂得什麼是人心,不理解他人做事的準則

到現在,發現一切都是我執,其實其他人做事的動機不重要,一切由心造,如果我內心常感喜樂,即使明月照溝渠,於我仍如清風拂面

助人也好,待人好也罷,都是因由我心喜樂而做,非為他人

他人對我不起,我不感煩惱,一句「算啦」,其實是放過自己,不讓眉頭深鎖,換我一天喜樂

大方不是忍氣吞聲,而是讓心情常感平和,由內心深處覺得不值得為此煩惱

至於再如何與人相處,如何面對對不起自己的人,便只有合則來,不合則去而已

這是個人小小的感悟
Post time 15-2-2018 22:39:37 | Show all posts
棄我去者,昨  日之日不可留亂我心者,今  日之日多煩憂

做決定的人從來都是吃力不討好,沒有一個決定是能夠令所有人都滿意的
總會有人反對、背叛、離開、破壞,而我們都是無可奈何的,只能一笑置之

愛迪生在改良電燈時失敗了無數次,
別人問他為甚麼失敗了一百次仍然堅持繼續?
佢只係笑笑口答:「我沒有失敗了一百次,只是找岀了一百個不可行的方法」

人每天的經歷都有值得反思的地方,但最可貴的,是將負面的事情轉化成了正面的動力
支持的説話不多講,但我相信現在還肯活躍岀活動的人,個心都一定係企大佬身邊的
祝大佬新年快樂,排除萬難!
Post time 15-2-2018 22:11:28 | Show all posts
人這一輩子就是在不停地放棄,就好像你的手一樣,只有張開了,才能拿到更多的東西,如果你永遠緊握著,手心的東西也只會一點點地從你的指縫裏漏出來,有因就有果,沒有無因的果,也沒有無果的因,看開、開淡就好。

從來就沒什麼說走就走,一直都是蓄謀已久。

不要再計較對與錯了,也不要計算得與失了。失去的是鎖鏈,得到的是整個世界!相信自己,也為對方祝福吧!最寶貴的東西不是你擁有的物質,而是陪伴在你身邊的人。不能強迫別人來愛自己,只能努力讓自己成為值得愛的人,其餘的事情則靠緣分。

面朝大海,春暖花開!
 Author| Post time 18-2-2018 12:00:04 | Show all posts
Alicia replied at 15-2-2018 23:14
而且呀,很多人踏入社會後,便會 ...

常說妳與別不同,好有慧根,會將自己既思緒寫低,如果毫不修飾,諗到乜就寫乜,
這叫[自由書寫],我要到2016年先學會這個。
從書寫中,的確可以睇到自己,唔駛等往後,即刻重睇,都會睇到。

唔駛多謝我呀,一來呢個係我本性,二來因為妳係一個值得被愛錫既人,否則,都唔會有呢個結果喇~

祝褔妳,祝褔在妳身邊的所有人。
Post time 17-2-2018 17:26:19 | Show all posts
James replied at 17-2-2018 01:53
我唔會用[放棄]黎形容,我會用[選擇]黎形容,其實係一樣,但會比較正面。

同意的,與其想別人愛自己,倒 ...

無錯,吾係放棄,因為先要擁有或想擁有至會出現到放棄個情形
分享少少:無論有神定無神論既人都好,有一次街上聽傳道人講一個道理:你想人點對你,就用果種方式對待人吧
又或者現實中去愛別人既時候就會有被愛既感覺而出現交流,不斷循環⋯

Author| Post time 17-2-2018 02:09:12 | Show all posts
Hendo replied at 15-2-2018 22:39
棄我去者,昨  日之日不可留亂我心者,今  日之日多煩憂

做決定的人從來都是吃力不討好,沒有一個決定是能 ...

哈哈,愛迪生這個故事我也有同人講過,但原來係世紀大話之一

https://www.youtube.com/watch?v=eKFLk4GrA-4

在他之前,至少有三個人已經發明了電燈。

anyway,謝謝您的支持。
Post time 18-2-2018 03:00:23 | Show all posts
你小學同中學時比人嘅印象都相當唔同⋯⋯

你嘅優點亦都係缺點⋯sosad....咁仲維唔維持呢個優點呢? 有時想做個簡單嘅人都好難!你唔犯人,但人哋總會揾機會去犯你,比蕉皮你踩⋯

你好似我屋企人嘅性格呀!不斷比人利用自己嘅仁慈⋯但還是選擇去幫咗人哋先!
唉⋯但保護自己都好緊要

祝你新一年,事事順利, 身體健康, 小人遠離你!

Post time 19-2-2018 05:38:59 | Show all posts
沒有因便沒有果,如果你沒有果種真心待人的心,難想像會有如此多男/女會員支持留守呀
可以豁達唔介意別人的傷害都是你的才能

我反而開始諗起自己傷害過的人,人生幾十年難免會傷害人被傷害,但生命那麼短,介意過去錯的人和錯的相遇實在太浪費光陰。只能現在做好自己,珍惜當下。

希望新一年,你們一切安好
Post time 17-2-2018 01:33:13 | Show all posts
一大班朋友對你既評價都好好,都好一致地認為你好人過頭
唔知到依家學生仲會否寫記念冊
我覺得落筆前慢慢細想,親手用心筆寫上,系最有心思,就算過左幾十年再睇番都覺得點滴在心頭

我覺得改善自己自己之餘,更加了解自己反而更重要,比如系你喜歡照顧人
多謝你一直照顧著大家
多謝james分享
 Author| Post time 17-2-2018 01:50:16 | Show all posts
ShirLeyX replied at 15-2-2018 22:11
人這一輩子就是在不停地放棄,就好像你的手一樣,只有張開了,才能拿到更多的東西,如果你永遠緊握著,手心 ...

我唔會用[放棄]黎形容,我會用[選擇]黎形容,其實係一樣,但會比較正面。

同意的,與其想別人愛自己,倒不如讓自己成為值得被愛的人。
Post time 17-2-2018 21:28:42 | Show all posts
你對人嗰種好,係好無私嗰種。我成日都話,就算俾人呃過傷害過幾多次,我下次仍然會對人好,去相信人。黎方面,我同你都好似。
就算到最後都係俾對方呃或者傷害,我會好傷心,但我無悔,因為真係盡左力。
今次為左個會,要你一改常態,只能説:[辛苦你了!]

Author| Post time 15-2-2018 21:58:21 | Show all posts
Tofu_Tofu replied at 15-2-2018 21:54
事件一再重複發生,係咪仲有野你未諒解呢?
又或者想你從事件發生後,好好面對自己既真正感受
算還算,但內 ...

當年又點會識咁諗,一味壓抑,現在我都有循妳講既角度去想,搵日同妳研究下,兩個人傾容易撞到D野出黎。
Post time 17-2-2018 19:24:15 | Show all posts
好好笑呀,多謝分享!

訓教好丫,你真係要訓多啲呀!
我讀書時期都好訓得,一上堂就會勁眼訓,
基本上除左體育堂,我無一堂係唔訓,哈哈!
我諗我係接受唔到太靜太悶嘅環境。

我都要好好感謝你呢一年黎對我嘅關心同照顧呀,
多謝多謝多謝多謝多謝多謝
Post time 15-2-2018 22:05:13 | Show all posts
好攪笑,有幾句睇到係車度都笑出黎 瑞嬌果篇都好好笑
我本記念冊我d同學又係叫我唔好成日訓覺,錯哂重點囉頂!
我都覺得會長好好,唔開心就收收埋埋,不過我相信會長自己識handle 既~我唯有係執邊乖乖地照顧自己,氹下你笑咁啦~~
祝新年快樂 錫錫
 Author| Post time 17-2-2018 01:55:44 | Show all posts
Day replied at 15-2-2018 22:18
人越長大,對身邊的事物感受越多,也越少

多在明白了更多事情背後的意義,看明白了其他人做事的動機,學懂 ...

除了[合則來,不合則去]外,我一直也希望把事情處理成[好黎好去],而[好去]比[好黎]還更重要呢。
 Author| Post time 17-2-2018 01:45:31 | Show all posts
CoCo replied at 15-2-2018 22:05
好攪笑,有幾句睇到係車度都笑出黎 瑞嬌果篇都好好笑
我本記念冊我d同學又係叫我唔好成日訓覺,錯 ...

原來妳都係睡寶寶黎既?我都唔記得果時做乜成日上堂訓覺,可能太悶,但對比起小學時,已經乖左好多。
 Author| Post time 17-2-2018 01:47:28 | Show all posts
Pepsi replied at 15-2-2018 22:06
168cm 已經高
普遍男仔中三升中4 飆高。 通常暑假返黎高左好多。
唔好咁易信人, 世途險惡

我仍然都係相信性本善,會信左人先,直到感應到有問題,就等待對方坦白、好轉,唔想下下都拆穿人。
Post time 17-2-2018 11:51:14 | Show all posts
Alicia replied at 15-2-2018 23:17

BB囡~~
新年快樂,身體健康,心想事成,性運亨通呀!!!
Post time 17-2-2018 23:30:32 | Show all posts
哈哈……同我有d相似,不同之處是我參加很多課外活動,所以在校內都算是風頭躉,好多我唔識的學生及無教過我的老師都識叫我名,睇你的記念冊的同時,也令我回憶起當年的點滴,非常懷念
Post time 18-2-2018 01:14:03 | Show all posts
James replied at 17-2-2018 01:58
除了[合則來,不合則去]外,我一直也希望把事情處理成[好黎好去],而[好去]比[好黎]還更重要呢。
...

開始了解你的苦心
也有點明白為什麼好去比好黎更重要了
Post time 17-2-2018 12:10:34 | Show all posts
James replied at 17-2-2018 02:12
哈哈,愛迪生這個故事我也有同人講過,但原來係世紀大話之一

https://www.youtube.com/watch?v=eKFLk4Gr ...

係呀,所以我寫佢係改良電燈~
Post time 16-2-2018 16:39:49 | Show all posts
Alicia replied at 15-2-2018 23:17

Hey hey hey
俾你同大佬引左我上水面
Post time 17-2-2018 23:16:04 | Show all posts
大佬辛苦你
我痛心
你比我更痛心一百倍
有些人、有些事
或者不是放棄而是放手
時間太寶貴
我只能將痛心轉化為力量
去更珍惜值得我更珍惜的人
我們愛你

Post time 15-2-2018 22:06:24 | Show all posts
James replied at 15-2-2018 22:06
中一仲未高,中二先至高。

168cm 已經高
普遍男仔中三升中4 飆高。 通常暑假返黎高左好多。
唔好咁易信人, 世途險惡
Post time 16-2-2018 02:13:03 | Show all posts
果然有信用,好彩你冇走去做警察,冇其他人比你更適合做會長

溫柔嘅巨人,三歲定80。無論優點定缺點,做返自己就最好㗎啦
Post time 15-2-2018 21:54:33 | Show all posts
事件一再重複發生,係咪仲有野你未諒解呢?
又或者想你從事件發生後,好好面對自己既真正感受
算還算,但內心真係無野?
 Author| Post time 15-2-2018 22:03:41 | Show all posts
Pepsi replied at 15-2-2018 22:02
紀念冊入面的字體真係好青見 +工整
真係好羨慕你, 中一已經咁高

中一仲未高,中二先至高。
 Author| Post time 17-2-2018 18:57:57 | Show all posts
Rimmi replied at 16-2-2018 16:39
Hey hey hey
俾你同大佬引左我上水面

妳!?妳不褸都響水面喇

引左上水面之後就無野寫既?
Post time 16-2-2018 14:17:12 | Show all posts
"對人非常,萬分,十分之好, 簡直好到冇人信!"

完全同意~ 總係真心相待~
為人多想一步多做一步, 慶幸認識到你

Post time 16-2-2018 06:38:24 | Show all posts
岩岩發現有新既分享,好開心咁讀完~ 目合陣再回你

衣家你真係要訓多d覺丫
Post time 15-2-2018 23:09:38 | Show all posts
果然是找數真漢子
唔講唔知原來以前考少警要身高體重合比例才考慮聘用!

Post time 15-2-2018 22:02:03 | Show all posts
紀念冊入面的字體真係好青見 +工整
真係好羨慕你, 中一已經咁高
Post time 16-2-2018 06:32:14 | Show all posts
少主人 ...

...中學時已經攪呢d 主僕關係 ...
12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

29-3-2024 02:50 GMT+8 , Processed in 0.149296 second(s), 25 queries .