Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
View: 181|Reply: 8
Collapse the left

夾夾機文化

[Copy link]
Post time 4-8-2019 17:59:21 | Show all posts |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
經過某商場,見到有幾間夾夾機鋪頭(有無人知道夾夾機英文係乜?),都相信呢類玩意都幾流行,連鎗街大鋪TMC結業,接手開既都係夾夾機鋪頭,就知有幾熱(間鋪既租都唔平)。

為左了解下行情,就入去八下,見到好多自己唔識既字眼,應該話隻隻字都識,但拼埋就未必知佢講乜。

請教了其中一台機的[台主],得知了以下的資訊,和大家分享一下

WhatsApp Image 2019-08-04 at 16.43.26 (2).jpeg

山崩:指夾到某個位,分令到高處的禮物滾下來而獲獎。

佛:指台主善心,會將禮物放得很易夾,所以有[超佛]、[佛心台]之類的字眼。

WhatsApp Image 2019-08-04 at 16.43.26 (4).jpeg

自殺:機內的設計(如下方的藍色斜板),會令到夾的時候就算失手,也會讓禮物彈落出口位而獲獎。

WhatsApp Image 2019-08-04 at 16.43.26 (1).jpeg

甩爪:把禮物夾起後,可以搖動控掣桿,甩動夾爪,把禮物甩入出口,據說這是必練的技術。
(唔知點解,會覺得Coco會諗到[盡情抽插])

WhatsApp Image 2019-08-04 at 16.43.26 (6).jpeg

變化玩法,用加了板塊的夾爪去抓起顏色波,掉到左邊的黑色圓盤(章魚小丸子機?)
能掉落在金色孔內便獲獎,獎品視乎是落入了什麼顏色的波。
另外見到一類是要用爪抓起一個透明膠盒,內有五枚骰仔,能搖出特定點數便拍照whatsapp給台主領獎

二收:按下落爪掣時,可以(必須)再按多一次,進行收爪動作去抓夾,稱為二收。

WhatsApp Image 2019-08-04 at 16.43.26.jpeg

但這台機的夾板是用膠瓦通片製作的,板尖已捲起,抓爪時,一個波也夾不起,所以很沒趣。

WhatsApp Image 2019-08-04 at 16.43.26 (5).jpeg

隱保,不知是否寫錯了,應該是穩保,即保證如果夾到了一定次數,但確保一定有獎可領的意思,如果錯了,請指正。

WhatsApp Image 2019-08-04 at 17.32.23.jpeg

看到了這T4兔和胡迪,好想夾來送給XXXX和XXXXX。
問左人咁多野,即時落手試下,奉獻了六七個五蚊銀,無功而還,好正常。

而這個帖,希望就像平時的活動一樣,能帶給大家一點愉快的感受。

Post time 4-8-2019 19:14:34 | Show all posts
嘢~~~~~~
見到你個帖,我都好想俾你盡情抽插同埋瘋狂夾公仔
Post time 4-8-2019 19:25:40 | Show all posts
我地叫佢claw machines... 嘻嘻,T4隻兔真係好鬼正,但佢隻雞朋友呢? 佢兩個係應該要lung住架
Post time 4-8-2019 19:44:53 | Show all posts
日本 叫 UFO Catcher
同外國人都會明

我以前都成日玩,但近年夾正牌公仔太貴,留返d彈藥外遊果時至盡興一下lu
Post time 4-8-2019 19:58:34 | Show all posts
據我所知係Ufo Catcher、不過可能唔同國家唔同叫法
夾得叻既男士真係好加分㗎!大家記得練多d
Post time 4-8-2019 20:58:24 | Show all posts
我勁想要T4兔啊

Add post (4-8-2019 21:01):
原來雞雞係後面呢⋯⋯
Post time 5-8-2019 16:30:10 | Show all posts
在日本同台灣都時常見到夾夾機(自己唔太識玩所以只係試過就算)

好有趣呢,
日本的夾夾機舖頭總係很有規模,店面整潔乾淨好似冒險樂園咁
台灣果啲就比較貼地親切

香港的夾夾機果種土炮味(用箱頭筆手hea寫規則在玻璃、紙皮上面)感覺又係完全唔同。
果堆自創用語真係好有本地神髓,呢啲次文化唔講的話好可能唔會留意,睇到之後又覺得好得意好親切
Post time 5-8-2019 16:31:46 | Show all posts
占面 replied at 4-8-2019 19:58
據我所知係Ufo Catcher、不過可能唔同國家唔同叫法
夾得叻既男士真係好加分㗎!大家記得練多d ...

呢個真....我有個多年朋友夾公仔有一手,識女仔都有一手...見佢個個女朋友都好中意佢識夾公仔

(我就唔識了
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

16-4-2024 13:15 GMT+8 , Processed in 0.072644 second(s), 23 queries .