Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
123Next
Return to list New
View: 2908|Reply: 54
Collapse the left

[Earth Team] Solar 四年感

[Copy link]
Post time 30-10-2022 21:56:12 | Show all posts |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
「無詞語可以形容我哋既關係,但呢種關係真係存在」
╴╴ 《飯戲攻心》(陳詠燊, 2022)陳鴻對Monica對白

每年都講一次這句話:入會時,真的沒有想過會有機會寫第X年感...

哪知道,一年又一年過去,我仍在這裡。

四年了,時間不短,感恩。感恩可以第四次說這句話。感恩我在這裡遇過的每一位。

我記得你們怎樣影響了我的生命。

我記得大佬由第一天開始,教我怎樣改善自己;

我記得mentor Gina叮囑我要主動,不要怕被拒絕;

我記得豆腐怎樣接納我;

我記得每次與Ana相擁時大家如何的自在和放鬆;

我記得與Edmond在壇上以筆會友;

還有,我最早的兩位mentees,細粒粒MissIcy,多謝你們的信任,讓我可以完成任務;

╴╴ 雖然你們以上各位,都沒有活躍在會內了。

在這裏,我們不是情人,彼此不會介入對方在會外的生活。

我們不是交易,我們沒有物質的考慮。

我們不是一夜情,我們有隨著年月的扶持和成長。

我們不是性伴侶,我們之間有著會規,不私聯的保障。

我們不是朋友不是親人、但卻像伴侶般親密而同時又設下界限。

我們之間,有聚有散、有喜有悲,笑中有淚,也一如人生其他環節,總算是歡笑多於唏噓

最重要的,我們之間不是戀愛,卻充滿愛

大佬教我哋,為每位對手在心中留一個位置。

其實不只是對手,每位相遇過的男/女士,我都在心中留了位置

有道:前世的五百次回眸, 才換來今生的一次擦肩而過。

不禁要問,Solar上輩子到底是何種職業,才能在今世與諸位結下這麼深厚的緣份呢?

每位對我都十分重要,但對於曾經一同進房的女士,佔的地位當然更重。
但是,女士的名單也很長,而我不想把49個名字逐一臚列。
故此,選擇性地向我在過去一年遇上的mentees寫幾句,還望各位不要見怪:

RapunzelJacyCamila
感恩有機會讓我拖著妳們的手進入S&B。
自問一向不是個體貼浪漫的男人,每次擔當此角色,均會感到無比的緊張,常常誠惶誠恐,怕照顧你們不週。
妳們中有是來這裏經歷笫一次的,感謝妳們讓我參與這重要的時刻。
欣慰的,是看見你們慢慢在會有找到自己的位置。
到了這個階段,我常常提醒自己,應該退回一個普通參加者的角色,不再因曾經做過mentor,而濫用任何地位。
所以,有時在活動中我刻意保持一點距離,讓出空間給妳們與男士慢慢醞釀。
可別誤會我扮cool唔理妳哋啊!

自從入會之後,在聽歌時都會想,啊,歌詞挺貼合S&B喎。
過去發現過的,有《落花流水》、《春夏秋冬》等等。

今 年,我的年度之歌,是林家謙的《記得》
基本上整首歌都很貼合會中的關係。
雖然曲調有點傷感,好像預示我們必有分開的一天,但這是事實嗎?
人生有太多事,誰也誰不定,甚麼時候會有其他變卦。
會齡越長,與大家越熟悉,就越覺害怕別離的一天會更傷感。

這裏的快樂,可能只是曇花一現。我們之間的關係,是沒有詞語可以形容的。
雖然這一切不會存留到永遠,但卻是實實在在存在過的、絕非一個夢。
正正是因為未必再有下次,我們更要學習珍惜每一次。
我們交流過的眼神、指尖劃過皮膚的觸感、無私交換的體溫,都切切實實出現過,會永遠存在我的記憶之中。
他日縱是遠行,瑟縮於寒風,我也會記起這種溫暖。

希望你、妳也會記得。

會記得。

記得。

林家謙《記得》
請記得 誰和誰掠過
請記得 還有一份愛 不怕什麼
請記得 留住感覺 過渡在人海
我感激 曇花盛放

那記憶 最後還是愛

Post time 4-11-2022 12:41:28 | Show all posts
我第一次入黎睇呢個帖既時候,見到你三個mentee已經留左言,咁我就好放心出番去做野,
你都知呢排有幾忙,好在有你同阿喬同埋其他有份幫手招呼新人既參加者,幫輕左唔少。

我以前都有諗,我前世係乜?

會唔會係我解救左間妓院,今世啲姐妹黎報答番我...。
女性朋友反駁我:[唔係,你前世其實係一個妓女,仲要係名妓,超級多人同妳上過床,上世插過妳既,今世番黎比你插番....]
我諗下,又係喎,呢個可能性仲要大好多添,所以,會內有性褔既男士,可能都係咁樣既前世。

呢段寫得好好,如同S&B既碑石。

「在這裏,我們不是情人,彼此不會介入對方在會外的生活。

我們不是朋友、不是親人、但卻像伴侶般親密而同時又設下界限。

我們之間,有聚有散、有喜有悲,笑中有淚,也一如人生其他環節,總算是歡笑多於唏噓。

最重要的,我們之間不是戀愛,卻充滿愛。」

謝謝您,Solar。
Post time 17-11-2022 08:41:52 | Show all posts
It’s so nice to hear about your positive experiences, Solar. (Slippy here. Changed my name)

Also, the way you talk about your mentees is really touching. I hope one day in future to be a mentor, too. Mentoring is very important to me, so if that could be combined with sex, well…

How do you think that becoming a mentor has affected your S&B experience? Would you say it's perhaps the most significant change since you joined S&B?

Also, your well-written comments about how at S&B people are not lovers, or one night stands, or partners, or friends, and not in love but full of love, makes me think that S&B is truly unique. I cannot think of anywhere like this. So it must be treasured!

Author| Post time 19-11-2022 22:05:44 | Show all posts
Dallas replied at 17-11-2022 08:41
It’s so nice to hear about your positive experiences, Solar. (Slippy here. Changed my name)
Also, t ...

Hey Dallas

This is out of curiosity - do you rely on a translation app or do you read Chinese? In any case, I do appreciate your efforts in comprehending what we have written on the website, which is at present predominantly in one language.

Becoming a mentor was a significant step here but I would not name it as a leap. My learning curve in the Club has been gradual and continuous. But I do enjoy mentoring newcomers.

Looks like you are making some progress. I am looking forward to meeting you in person.
Post time 31-10-2022 23:40:34 | Show all posts
Solar replied at 31-10-2022 11:55
係咪又黎share the brain cell?
講到溝通能力,我都係打字凶狠,見面無份架咋
你睇返我之前啲年感就知, ...

你讓出空間給我與她們慢慢醞釀,是多少的信任,根本無法用文字形容話咁快就4年,當年我地同那些年的女士們多P,我的眼給蒙了,身體就是你們給我觸電的感覺,到這天,我地一齊仍然在這成長,走過多少的路,還記得有次大佬幫我地問一位好少出現的女士,會否跟我倆MFM,最後成事了,真係回憶甚多

為著更耀眼的未來,我會一直行落去

Post time 1-11-2022 01:49:58 | Show all posts

我們不是朋友、不是親人、但卻像伴侶般親密而同時又設下界限。

我們之間,有聚有散、有喜有悲,笑中有淚,也一如人生其他環節,總算是歡笑多於唏噓。

最重要的,我們之間不是戀愛,卻充滿愛。」

多謝你咁用心寫出以上既心聲,很真實而外間不明白的感情
 Author| Post time 31-10-2022 11:55:41 | Show all posts
Rapunzel replied at 31-10-2022 00:18
我第一次聽《記得》都即刻想起S&B 恭喜你入會滿四年!我有時都覺得「mentee似mentor型」,由動後睇 ...

係咪又黎share the brain cell?
講到溝通能力,我都係打字凶狠,見面無份架咋
你睇返我之前啲年感就知,俾人話斯斯縮縮架
係得到各位既鼓勵,先慢慢成長左
你一定唔止得文字,你有一個我冇既技能啊,剪片!
同埋,你都係表情包黎,啲身體語言表達晒好多嘢!
Post time 11-11-2022 07:47:33 | Show all posts
Daryl replied at 31-10-2022 23:40
你讓出空間給我與她們慢慢醞釀,是多少的信任,根本無法用文字形容話咁快就4年,當年我地同那些 ...

你好Dary1,我睇完你分享嘅文章,真的令我熱血沸騰,猶如置身其中。雖然未知自己能否通過晒所有的審批。我但係都很希望可以有機會成為你哋的成員,感覺要通過晒所有審批就由如過五關斬六將。但係如果沒有嚴格的審批S&B怎樣會變得有現在的規模呢!
Post time 31-10-2022 00:18:05 | Show all posts
我第一次聽《記得》都即刻想起S&B 恭喜你入會滿四年!我有時都覺得「mentee似mentor型」,由動後睇得出,我同你嘅內心世界都一樣幾澎湃,
富感情同鍾意思考不過當然我無你咁擅長與人交流,唔係好識係文字以外表達情感,
但我都一樣好愛S&B嘅每一位架
欣賞你嘅細心同謙卑,係一個好好嘅榜樣同mentor,祝你繼續長玩長有,性運亨通!
Post time 23-11-2022 21:54:02 | Show all posts
Solar replied at 19-11-2022 22:05
Hey Dallas

This is out of curiosity - do you rely on a translation app or do you read Chinese? In ...

I'm using a translation app. Google translate on Chrome makes it much simpler than what I was doing previously, so I'm very happy I can understand the Chinese posts easier now.  

Looking forward to meeting you in person, as well.
 Author| Post time 5-11-2022 13:59:17 | Show all posts
James replied at 4-11-2022 12:41
我第一次入黎睇呢個帖既時候,見到你三個mentee已經留左言,咁我就好放心出番去做野,
你都知呢排有幾忙, ...

在心中呀大佬,我都唔講肉麻嘢喇

你付出幾多,大家都見既

如果話前世因種今世果,咁,即係話一班會友每次入房,都放定個一蚊喺對方身上,留返下世再續,wow 真係一如歌詞,一早已藏了伏線。

Post time 31-10-2022 10:33:37 | Show all posts
四年絕對係唔短嘅歲月

特別中意「我們不是一夜情,我們有隨著年月的扶持和成長」「我們不是朋友、不是親人、但卻像伴侶般親密而同時又設下界限」「不是戀愛,卻充滿愛」呢幾句

人地話堅持到七年嘅朋友就係一世,但睇到呢度我覺得你喺呢度四年嘅情誼亦都已經足以陪伴你一世

我都仲有太多野要跟大家學
 Author| Post time 5-11-2022 13:36:53 | Show all posts
Conor replied at 3-11-2022 10:34
師兄仲記唔記得第一次參加s&b既感受係點? 對方都好需要自己果種感覺真係好feel好多 ...

當然記得
好難忘的一次經歷。我記得當時同mentor玩完出房,見到大家,即時覺得唔好意思,「哎呀!佢哋知我哋啱啱搞完嘢喎」。當時既我,對於性事真係唔係幾好意思。

Post time 11-11-2022 07:39:58 | Show all posts
James replied at 4-11-2022 12:41
你都知呢排有幾忙, ...

你好 James,感覺到S&B喺地圖之外另一個世界,可以比到係正常道德觀念以外嘅體驗,希望好快可以成為一份子謝謝你的分享
 Author| Post time 1-11-2022 13:15:26 | Show all posts
Dino replied at 31-10-2022 15:03
雖然同Solar交流唔算太多,但感覺你是一位好有Heart 和樂助的人,有你喺度氣氛都會變得很和諧呢~

支持你呀 ...

Dino
係喎,幾年黎我哋見過好幾次,不過真係唔多交流,但嗰次既合作,都幾開心啊。

我有好多嘢要向你請教,希望多啲見面的機會!
 Author| Post time 6-11-2022 12:46:43 | Show all posts
Conor replied at 5-11-2022 23:11
我諗如果我有機會第一次黎都會係咁,始終大家都係喺香港呢個對性比較保守同壓抑既環境入邊長大
唔知點解 ...

如果用左手機emoji就會咁,所以只可以用論壇提供的公仔。

好了,貼文留言不宜吹水,如有興趣繼續交流,歡迎移玉到聊天室。
 Author| Post time 31-10-2022 12:03:01 | Show all posts
Hailey replied at 31-10-2022 08:36
同solar入過房 就知道solar是溫柔的 是暖暖的~~~
原來不知不覺已經4年 相信solar對於最親密既陌生人
呢 ...

乜唔係未入過房都應該知架咩
無錯,真係最親密的陌生人
這是很難得的一種關係,感激這片園地讓我們相遇
Post time 5-11-2022 23:09:07 | Show all posts
Solar replied at 5-11-2022 13:36
當然記得
好難忘的一次經歷。我記得當時同mentor玩完出房,見到大家,即時覺得唔好意思,「哎呀!佢哋知 ...

我想像到嗰個情況
 Author| Post time 1-11-2022 20:10:19 | Show all posts
Hammer replied at 1-11-2022 17:39
嘩, 寫得好貼切.....正正係我地既心聲.  認識到你是我的榮幸...唔經唔覺, 咁就4年... ...

Hey Hammer
好耐無見你喇,兄弟!
我應該寫埋你入去“記得”嗰段
四年真係不經不覺,一步一步行出黎
睇下幾時驗個身再復出啦
 Author| Post time 31-10-2022 12:06:31 | Show all posts
阿草 replied at 31-10-2022 10:30
恭喜你...四年慶, 同時萬子千孫, 雙喜臨門, 可喜可賀
又恭喜我, 能有幸遇見你, 你身體力行的努力與正向 ...

感恩認識你
你也是我的學習對象呢
我要改進的地方還有很多很多,多得大家的支持和鼓勵
Post time 31-10-2022 08:36:05 | Show all posts

同solar入過房 就知道solar是溫柔的 是暖暖的~~~
原來不知不覺已經4年 相信solar對於最親密既陌生人
呢一個字 感受 應該比Hailey更深 (๑Ő௰Ő๑)
人生每一段經歷都有佢存在既意義~ wakuwaku~(✪ω✪)
 Author| Post time 31-10-2022 12:07:22 | Show all posts
Virgo replied at 31-10-2022 10:33
四年絕對係唔短嘅歲月

特別中意「我們不是一夜情,我們有隨著年月的扶持和成長」「我們不是朋友、不是親人 ...

希望你快啲有機會出席,感受我所描述的。
多謝你細閱
 Author| Post time 1-11-2022 13:43:18 | Show all posts
Daryl replied at 31-10-2022 23:40
你讓出空間給我與她們慢慢醞釀,是多少的信任,根本無法用文字形容話咁快就4年,當年我地同那些 ...

我哋一齊繼續行啦(唔敢再講太多,怕人哋誤會我哋hehe)
 Author| Post time 1-11-2022 20:07:40 | Show all posts
Wilco replied at 1-11-2022 15:46
會內仍有你這樣的師兄,S&B才可以繼續承傳下去。多謝你分享,希望有幸與你相遇 ...

客氣了,喺呢個會,好多人努力過,我只出左好少力。希望有機會見面。
Post time 5-11-2022 23:11:43 | Show all posts
Conor replied at 5-11-2022 23:09
我想像到嗰個情況

我諗如果我有機會第一次黎都會係咁,始終大家都係喺香港呢個對性比較保守同壓抑既環境入邊長大
唔知點解岩岩emoji之後啲字冇左lol
 Author| Post time 1-11-2022 13:17:42 | Show all posts
伊森 replied at 31-10-2022 16:04
Solar 兄, 有幸係第一次活動就遇見你, 得到你的鼓勵, 謝謝你

伊森,我覺得每位新人的第一次都係好重要的,好榮幸我有機會見證你,希望你接力令個會更吸引
 Author| Post time 31-10-2022 11:57:25 | Show all posts
Beckett replied at 31-10-2022 00:34
不愧為solar
睇完內心會有種暖洋洋好溫暖嘅感覺
描述得好貼切都好有共鳴

見笑見笑
聽住歌作文,偷左啲林家謙放左入年感啫
不過,感激各位係真心的
 Author| Post time 31-10-2022 12:08:26 | Show all posts
多多 replied at 31-10-2022 10:58
看到Solar提及的舊人們,很掛念,謝謝你這篇暖心的文字

其實仲有好多人名想提,不過實在唔想寫得太多,影響閱讀,其他的各位,在心中!
 Author| Post time 31-10-2022 11:50:53 | Show all posts
Camila replied at 30-10-2022 23:12
上次的活動我未瞓醒,忽略咗你添
有機會再錫反

咁你當日唔舒服嘛,但有其他男士照顧你,我都好放心
好,勾左手指尾,見面時抱抱+錫錫
 Author| Post time 5-11-2022 13:30:57 | Show all posts
Lennon replied at 1-11-2022 22:47
Solar 兄!真係好似太陽咁温暖,感動到我都想同你入房呀!

又話同我入房既?唔好走數喎你,哈哈哈!
恭喜你,期待睇你的第一次。
 Author| Post time 31-10-2022 11:59:34 | Show all posts
Hockey replied at 31-10-2022 04:58
Solar 兄

在這裡四年

Hockey兄
我唔知有冇強大到啊
不過,每段經歷我都好珍惜
相信造就出今 日和 明 日的我
未來靠你哋新力軍努力喇
 Author| Post time 1-11-2022 13:44:07 | Show all posts
阿喬 replied at 1-11-2022 01:49

多謝你四年以來的支持和鼓勵
Post time 31-10-2022 16:21:49 | Show all posts
Solar replied at 31-10-2022 11:50
咁你當日唔舒服嘛,但有其他男士照顧你,我都好放心
好,勾左手指尾,見面時抱抱+錫錫 ...

我記得大家都怕我浮浮沉沉地跌死
Post time 7-11-2022 11:56:18 | Show all posts
看完Solar 兄(恕我直呼名字)呢篇4年感,及各位嘅回應,開始明白S&B嘅宗旨,給每位遇見嘅人在心中留下位置係好重要(我仲未有資格)
Post time 31-10-2022 10:30:10 | Show all posts
恭喜你...四年慶, 同時萬子千孫, 雙喜臨門, 可喜可賀
又恭喜我, 能有幸遇見你, 你身體力行的努力與正向示範, 給予我的鼓勵實非筆墨能形容, 謝謝你
Post time 31-10-2022 04:58:52 | Show all posts
Solar 兄

在這裡四年
相信你經歷左好多精彩、難忘事
鍊成當日更出色、更強大嘅你

希望可以追隨到你地嘅步伐
一步一步咁走到軌道上
Post time 3-11-2022 18:28:51 | Show all posts
Solar replied at 1-11-2022 20:10
Hey Hammer
好耐無見你喇,兄弟!
我應該寫埋你入去“記得”嗰段

我知你會記得我架啦...Bro, 心照
Post time 11-11-2022 07:20:06 | Show all posts
這段文章很有意思,可以指出咗個S&B嘅宗旨,又會對我這些新加入的會員提供更多S&B嘅資訊和規則。
 Author| Post time 31-10-2022 11:58:10 | Show all posts
Simpson replied at 31-10-2022 03:01
四年真係好長時間,厲害﹗

回想是長,但自己不知時日,一步一步行,就行左咁耐喇
Post time 31-10-2022 15:03:00 | Show all posts
雖然同Solar交流唔算太多,但感覺你是一位好有Heart 和樂助的人,有你喺度氣氛都會變得很和諧呢~

支持你呀!
 Author| Post time 1-11-2022 13:23:25 | Show all posts
poker replied at 31-10-2022 17:20
我原來唔知呢首歌原來叫"記得"

而家我記得了

咁記得佢叫記得啦,
Post time 3-11-2022 10:34:14 | Show all posts
師兄仲記唔記得第一次參加s&b既感受係點? 對方都好需要自己果種感覺真係好feel好多
 Author| Post time 1-11-2022 13:22:06 | Show all posts
Camila replied at 31-10-2022 16:21
我記得大家都怕我浮浮沉沉地跌死

大家都好care你既!
Post time 1-11-2022 15:46:17 | Show all posts
會內仍有你這樣的師兄,S&B才可以繼續承傳下去。多謝你分享,希望有幸與你相遇
Post time 1-11-2022 17:39:53 | Show all posts
嘩, 寫得好貼切.....正正係我地既心聲.  認識到你是我的榮幸...唔經唔覺, 咁就4年...
Post time 31-10-2022 00:34:02 | Show all posts

不愧為solar
睇完內心會有種暖洋洋好溫暖嘅感覺
描述得好貼切都好有共鳴

Post time 1-11-2022 22:47:13 | Show all posts
Solar 兄!真係好似太陽咁温暖,感動到我都想同你入房呀!
Post time 6-11-2022 12:56:10 | Show all posts
Amazing, good epression~~ I think it is a very special experience......
Post time 31-10-2022 10:58:54 | Show all posts
看到Solar提及的舊人們,很掛念,謝謝你這篇暖心的文字
Post time 31-10-2022 17:20:04 | Show all posts
我原來唔知呢首歌原來叫"記得"

而家我記得了
Post time 31-10-2022 16:04:54 | Show all posts
Solar 兄, 有幸係第一次活動就遇見你, 得到你的鼓勵, 謝謝你
Post time 30-10-2022 23:12:54 | Show all posts

上次的活動我未瞓醒,忽略咗你添
有機會再錫反
Post time 31-10-2022 03:01:17 | Show all posts
四年真係好長時間,厲害﹗
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

28-3-2024 19:12 GMT+8 , Processed in 0.162589 second(s), 22 queries .