Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
View: 617|Reply: 9
Print Prev. thread Next thread
Collapse the left

多管閒事的我

[Copy link]
Jump to specified page
Theme
Post time 6-9-2013 04:48:29 | Show the author posts only Reply Awards |Descending |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
經年既教訓令自己明白一個鐵律,就係別人要你去幫都尚且要想一想是否應該幫,是否值得幫,值得既意思唔係指有無回報,而係指付出既力量能否產生效果;如果別人無要求你去幫,而你多事走去幫,到頭來只會自討沒趣,真係要掌嘴加打手板提自己唔好再犯。

圖同以上標題無乜大關係,純粹分享。
First
Post time 6-9-2013 10:57:39 | Show the author posts only
好心可能變做壞事...
口講唔洗幫其實好想人幫,到你真係唔幫又會埋怨點解你唔幫...

幫人也是一門學問啊!
3Floor
Post time 6-9-2013 12:38:43 | Show the author posts only
其實有人問自己“需唔需要幫手呀?” 已經係一種幫助。

http://www.youtube.com/watch?v=KOHEshbVeXY

妖。。。。幫咪幫LO。。。諗咁多做咩啫?

你認為無人會對我寫GE文呲之以鼻?  SO WHAT?

固中方法不足者為外人道也, 但係。。。。都可以問清楚可以點幫GA MA。。

PS。我唔係好人協會GE,小童群抽會就有我份。
4Floor
Post time 6-9-2013 13:30:44 | Show the author posts only
唔使後悔呀, 經一事長一智
反正無可能令全世界鐘意你或者認同你的方式
只要做當下認為正確的事
當時你唔去管件閒事, 你依加會唔會事後後悔?

依加覺得唔抵, 將來案件重演唔好重犯就可以囉
5Floor
Post time 7-5-2014 20:52:55 | Show the author posts only
有些人的確真的不值得去幫, 單純抱住盡點綿力,不求回報,只求大家開心的心態去幫去付出,最後得到的是敷衍,冷漠的回應,多管閒事的最終結果是自討苦吃。
這種人, 不值得花心機花時間去幫, 不值得去對他好,更加不值得因為他而傷心和憤怒。
直程要打自己兩大巴掌,要把自己打醒!
6Floor
Post time 7-5-2014 21:28:28 | Show the author posts only
我諗我會係 : "這麼窮連驢子也買不起" 既人
有時對人好未必要俾對方知,感覺會好好多,反正大家都沒欠對方
7Floor
Post time 14-9-2014 19:20:38 | Show the author posts only
贊同會長!近期我幫一位女同事爭取到加人工,老細比我面加咗比佢,卻換來老細對我少少不滿!可能老細覺得我多管閒事爪!當中我一點利益都冇,都唔知為咗咩?

Add post (14-9-2014 19:31):
我個位女同事幾靚女嘅!
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

29-4-2024 22:54 GMT+8 , Processed in 0.102974 second(s), 22 queries .