Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
123Next
Return to list New
View: 1523|Reply: 53
Print Prev. thread Next thread
Collapse the left

S&B 就是一面鏡

[Copy link]
Jump to specified page
Theme
Post time 18-6-2016 03:37:37 | Show the author posts only Reply Awards |Descending |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
任何與人相處的環境,都是一面鏡,在S&B一切的交流更加是顯微鏡,你是什麼人,你想自己變成怎樣,你怎樣選擇(對手或行為),遇事後的反應,在在都反映深層內心的世界,
好好把握利用,內觀自己為何有這個反應,為何有這種言行,成龍成鳳,是天堂還是地獄,全在自己手裡。

我也在修練當中,如果大家看見我成其他工作人員有什麼偏差,請直接提出,共勉之。

Recommend
Post time 18-6-2016 10:34:06 | Show the author posts only
James replied at 18-6-2016 09:55
都話的的多收藏架喇,要扮呢兩個cosplay真係少尐料都carry唔到,你睇Shahdee個pat,多一分嫌,少一分嫌少 ...

唉~係囉,搞到我都忍唔住貼左幾張出黎
從而就睇得出我份人真係好咸濕
段野都係我咁啱睇到,覺得幾好用就剪左佢出黎~
出處係來自"韓非子·觀行"

原文 : 古之人目短於自見,故以鏡觀面;智短於自知,故以道正已。
故鏡無見疵之罪,道無明過之惡。目失鏡,則無以正鬚眉;身失道,則無以知迷惑。
西門豹之性急,故佩韋以緩已;董安於之心緩,故弦統以自急。故以有餘補不足,以長續短之謂明主。

譯文 :
古人因為光用自己的眼睛不能看到自己的儀容是否整潔,所以要用鏡子來照看自己的臉面
因為光用自己的智慧不能知道自己的作為是否得當,所以要用道理和知識 來訂正自己的行為。
鏡子只是如實地反映人的臉面,臉面有污點,並不是鏡子的罪過。
道理和知識只是作為一種標準來規範人們的行動,人的行為有過失,並不是道 理和知識和人有仇怨。
人的眼睛不依靠鏡子就不能自己整飾儀容;人的行動不依靠道理和知識就不能知道自己行為的過失。
西門豹的性情急躁,所以常常佩著一條軟而韌的熟牛皮帶,以警惕自己不要性急;
董安於的性情遲緩,所以常常佩著一張繃得緊緊的弓弦,以勉勵自己不要遲慢。因此能用有餘來補救不足,
用長處來補助短處的就可以稱為明主。

篇野真係好鬼長,不過我覺得佢講得幾有道理
有時都想同人分享一下自己既想法,不過我人比較內歛....唔係太識講野
所以我好鍾意分享同貼圖,因為我可以透過哩d去表達自己~

Add post (18-6-2016 10:49):
正所謂有容乃大,能夠以寬服人都係一種修養既體現~寬則得眾....
最近睇到一篇野提及"無為而治",又係另一種境界~
又開始愈講愈遠.....
Recommend
Post time 18-6-2016 05:49:42 | Show the author posts only
Class replied at 18-6-2016 04:05
十分認同,每一次參加活動我都會警惕自己既行為舉止同待人接物。
盡量唔好比自己有機會犯錯。
一子錯滿盤皆 ...

張圖既造型應該係來自一本書 : A Complete Guide to the Human Body

Login/Register to enlarge

其中一頁既插圖

插圖名叫 : artère thyroidienne supérieure (上甲狀腺動脈)
仲有其他版本的 :

好同意你講既野,有時做事之前都會角色轉換一下.....如果係自己面對類似既事如何自處
有時遇到某d事情真係處理得唔好,事後都會反醒同檢討~
不過可能我太遲鈍,有時都需要人適當咁提點一下.....
如果有朋友能夠指出我既缺點,我會好用心聽同改過的

Recommend
Post time 18-6-2016 04:46:18 | Show the author posts only
曾經都睇過一句說話「一個人成功的因素,專業知識只佔15%,另外85%是來自於他的修養、人際關係、處世能力、應變能力等等⋯⋯」雖然我都唔記得邊度睇翻黎,但係都講得幾啱~
黎活動或者上會網有時會更加可以做番我自己,做到一啲平時都唔會做or唔敢做嘅野,可能都因為接觸到唔同嘅人,令自己唔係淨係活喺自己個框框入面,眼界都大開啲有多啲嘅感官,有更多嘅野可以思考,希望自己都得以改善而有一個好嘅改變....
當然都要睇下自己嘅造化,如果都係死牛一面⼀頸,固執到爆唔聽人講野嘅,人地想幫都幫不了你啊⋯⋯

Add post (18-6-2016 04:51):
同埋你點對人,人地都點對你呢,所以自己嘅做人處事態度真是很重要⋯
Recommend
Post time 23-6-2016 21:49:36 | Show the author posts only
Elten replied at 23-6-2016 17:09
我又十分認同 CHOCO 既回應
其實係人類既潛意識之中, 當你第一反應係最討厭人地有呢個短點既時候.  都返 ...

你好呀,Elten 我都同你有一樣,一聽到人講[我最憎...],我就會諗,你咪又係咁,哈
所以依家都好留意自己[最憎...]咩?然後檢視吓自己有冇呢個問題,然後改善。
而我明顯改善咗嘅,就係負面思想,因為學識咗凡事兩面睇,唔好只睇唔好的一面,所以個人真係豁達咗好多,不過仍在努力學習中。依家就盡力去引導身邊的朋友多嘗試正向思維,但未必人人肯接受
Recommend
Post time 18-6-2016 19:14:51 | Show the author posts only
James replied at 18-6-2016 08:50
我今年修習既學科都有提呢個要點:當你睇到別人有這個問題而牽動到自己情緒的,表示你自己也有這個問題存 ...

你提到:[當你睇到別人有這個問題而牽動到自己情緒的,表示你自己也有這個問題存在。]
我睇啲書正正係咁講。而原來,當自己接受同解決咗那個問題後,再見到有那問題的人出現時,自己真係唔會再被牽動,還會自己會心微笑㗎
Recommend
Post time 18-6-2016 08:47:45 | Show the author posts only
Choco replied at 18-6-2016 06:13
睇完你、Gina 、Dickdick講嘅嘢,突然醒起,在某啲書講過,[你特別討厭某些人的言行、性格,待人處事方法時 ...

我今年修習既學科都有提呢個要點:當你睇到別人有這個問題而牽動到自己情緒的,表示你自己也有這個問題存在。

如果大家見到我有什麼偏差,都要向我提出,有時自己都睇唔到自己太完全。

Recommend
Post time 18-6-2016 06:13:49 | Show the author posts only
睇完你、Gina 、Dickdick講嘅嘢,突然醒起,在某啲書講過,[你特別討厭某些人的言行、性格,待人處事方法時,可能這人正是你自己深層的陰暗面....],所以要學習自省同面對,了解形成這些性格行為背後的原因,從而接納自己並慢慢改善。
我都努力學習中。我個人太直,好多時得罪人都唔知,所以希望James同Dick你哋多多提醒我
Recommend
 Author| Post time 18-6-2016 08:59:49 | Show the author posts only
Class replied at 18-6-2016 04:02
十分認同,每一次參加活動我都會警惕自己既行為舉止同待人接物。
一子錯滿盤皆 ...

原來你係講呢張
Recommend
Post time 18-6-2016 09:52:06 | Show the author posts only
dick replied at 18-6-2016 09:44
哩張我知啊~
哩個造型係Prince of persia:Warrior Within (即係波斯王子) 入面既Shahdee :d5f02 ...

都話的的多收藏架喇,要扮呢兩個cosplay真係少尐料都carry唔到,你睇Shahdee個pat,多一分嫌多,少一分嫌少,正!

講番個帖,你第一個回應果幾句黎自邊度?
Recommend
Post time 18-6-2016 06:16:23 | Show the author posts only
Georgina replied at 18-6-2016 04:49
曾經都睇過一句說話「一個人成功的因素,專業知識只佔15%,另外85%是來自於他的修養、人際關係、處世能力 ...

Gina, 其實你真係好叻女,年紀輕輕已明白好多大道理
回想我自己好似你咁年紀時,成舊蕃薯咁,完全唔識/冇意識諗呢啲嘢
Recommend
Post time 18-6-2016 14:16:15 | Show the author posts only
Choco replied at 18-6-2016 06:19
Gina, 其實你真係好叻女,年紀輕輕已明白好多大道理
回想我自己好似你咁年紀時,成舊蕃薯咁,完 ...

哈!唔好讚我,我會囂
你見我平時唔點出聲都知我其實好薯仔
仲要人地講埋IQ題啲答案我都要load幾分鐘先明
係可能打字先敢講多少少野姐~
Recommend
Post time 18-6-2016 04:02:09 | Show the author posts only
一子錯滿盤皆落索!
好多時我留意男士言行更比留意女士多,因可以從中學習當中既對與錯。日常生活如是~
另外想問下張圖個cosplay既造型係。。。?
Recommend
 Author| Post time 18-6-2016 22:54:52 | Show the author posts only
熊叔叔 replied at 18-6-2016 22:42
的兄這篇引文非常之好。
如果有人因為塊鏡照出來太醜樣, 因而嬲咗塊鏡, 那只是個蠢人。
...

你講得無錯,能夠留在會內照鏡超過三年的(一年出席十數次以上的)都應該有所改善和領悟,看不通的只好自然流失。
Recommend
 Author| Post time 18-6-2016 04:06:12 | Show the author posts only
Class replied at 18-6-2016 04:02
一子錯滿盤皆 ...

好多年前朋友給我的,出處已經不可查,是否覺得像有些[東西]?
難怪你看多過做,原來如此。
Recommend
Post time 18-6-2016 08:50:38 | Show the author posts only
Georgina replied at 18-6-2016 04:46
曾經都睇過一句說話「一個人成功的因素,專業知識只佔15%,另外85%是來自於他的修養、人際關係、處世能力 ...

所以你多尐黎活動都啱,比宅響屋企學到更多,家下仲有做下監場,幫到妳快速成長喇!
Recommend
Post time 18-6-2016 04:27:25 | Show the author posts only
Chris replied at 18-6-2016 04:09
好多年前朋友給我的,出處已經不可查,是否覺得像有些[東西]?
難怪你看多過做,原來如此。
...

完全沒有頭緒。。
只不過是人越大,越怕犯錯。(越黎越怕死。。。哈)
多了點謹慎,小了點輕率~!
Recommend
Post time 18-6-2016 22:51:22 | Show the author posts only
以銅為鑑,可以正衣冠,以古為鑑,可以見興替,以人為鑑,可以明得失。

可惜在現實生活裡, 往往因為身份, 輩份, 交情, 利害, 使這塊鏡矇糊, 甚至扭曲。
在 s&b,  大家沒過去, 沒背境, 塊鏡照得真啲。
Recommend
Post time 21-6-2016 02:51:21 | Show the author posts only
每個人內心都有塊鏡
漂亮一面毫不保留呈現别人眼前
但漂亮背後總有一面陰暗面,有人選擇逃避,有人選擇收藏,有人選擇分享和改進
别人對自己的反應,確係另一個學習好機會,而且每一日都在學習
共勉之…
Recommend
Post time 18-6-2016 06:17:00 | Show the author posts only
dick replied at 18-6-2016 05:52
張圖既造型應該係來自一本書 : A Complete Guide to the Human Body

其中一頁既插圖

唔該得得兄~
但我講既唔係呢張圖,呢張係會長後期更換左的。
本身果張係一個妙齡女郎手持兩把劍的
Recommend
Post time 18-6-2016 22:42:01 | Show the author posts only
dick replied at 18-6-2016 10:34
唉~係囉,搞到我都忍唔住貼左幾張出黎
從而就睇得出我份人真係好咸濕
段野都係我咁 ...

的兄這篇引文非常之好。
如果有人因為塊鏡照出來太醜樣, 因而嬲咗塊鏡, 那只是個蠢人。
Recommend
Post time 18-6-2016 19:05:22 | Show the author posts only
James replied at 18-6-2016 09:55
都話的的多收藏架喇,要扮呢兩個cosplay真係少尐料都carry唔到,你睇Shahdee個pat,多一分嫌多,少一分嫌少 ...

我同你一樣,想問dick嗰幾句嘅出處。嗰幾句好好
Recommend
Post time 18-6-2016 09:44:16 | Show the author posts only
Chris replied at 18-6-2016 09:02
原來你係講呢張

哩張我知啊~
哩個造型係Prince of persia:Warrior Within (即係波斯王子) 入面既
Shahdee

Shahdee &
Kaileena~

另外
Kaileena都好正架

Recommend
Post time 18-6-2016 06:38:34 | Show the author posts only
Class replied at 18-6-2016 06:20
唔該得得兄~
但我講既唔係呢張圖,呢張係會長後期更換左的。
本身果張係一個妙齡女 ...

竟然 搞到我都想知添
最衰換左啊,唔係應該都可以搵到出黎既

Recommend
Post time 18-6-2016 22:39:57 | Show the author posts only
我絕對相信S&B係一個坦蕩蕩的令每個人可以真正面對自己需要嘅地方,人係沒完美,所以能夠面對自己不足嗰種勇氣係未必人人擁有,希望有一日我能係呢度提升自己
Recommend
Post time 18-6-2016 08:43:07 | Show the author posts only
dick replied at 18-6-2016 05:49

其中一頁既插圖

咁都比你搵到,好勁呀你!
Recommend
Post time 18-6-2016 05:34:18 | Show the author posts only
會長講得無錯
目短於自見,智短於自知~借鏡以觀形,以道正己
其實不止S&B,身邊所有野都可以成為借鏡
自問修養不算太好,也努力學習中

Recommend
Post time 15-12-2016 10:48:46 | Show the author posts only
非常同意,身邊人的行為,就像鏡子都可反映在自己身上,要修好還是要修壞都在於個人選擇。一切基於善良之心出發
Recommend
Post time 18-6-2016 13:13:53 | Show the author posts only
Thank you Chris
確是,內觀、反省、改善,這循環是個終生學習既「課題」
我都係咁話,如有什麼偏差,講我知

Recommend
Post time 18-6-2016 07:26:18 | Show the author posts only
完全認同,待人接物冇分咩人同咩物,凡事三思而後行,唔會講/做左啲可能會令自己後悔嘅野
Recommend
Post time 18-6-2016 04:38:18 | Show the author posts only
欣賞,自知者明。天下間滿滿是鏡,只要是大家有否用心去看。

Recommend
Post time 7-12-2016 13:03:20 | Show the author posts only
面就係人地俾,架就係自己丟。尊重別人才是尊重自己
Recommend
Post time 18-6-2016 15:37:31 | Show the author posts only
鏡之法則!
尊重他人 = 尊重自已
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

29-4-2024 19:16 GMT+8 , Processed in 0.177859 second(s), 24 queries .