Swing and Bang Club 【 S & B 】 - Safe Sex Club .....[我們都是友善、不甘於生活平凡,敢於面對自己所需的人]

Forgot password?
 Register
Search
12Next
Return to list New
View: 1005|Reply: 36
Collapse the left

[Sky Team] 做mentor的奇聞奇事

[Copy link]
Post time 15-2-2017 17:16:10 | Show all posts |Read mode

Reister NOW!! 馬上註冊,了解更多活動內容,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉S&B。

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
大家好,睇食評睇得多嘅朋友,今次令你哋失望喇。因為我寫嘅嘢,同性愛無關。
聽聞的的撰寫緊一篇有關如何做個好mentor嘅守則,我好期待之餘,襯守則未出版嘅時候,讓我分享最近一件事。

我入會年半+以來,mentee5位,到今 日為止嘅回歸率係保持喺0%
如此數據足以顯示:好mentor一定冇我份。但係,話晒喺度浸淫咗好一排,睇到有邊啲人會one night sit

有邊啲人會變男神,有邊啲人係會自動/被動地離開S&B,總括而論,會內(其實會外如是,但我無資格幫人教仔/女)吃唔吃香,心態同謹慎待人處事都好重要。

我自問性格火爆,呢件事當然係可以handle得更加好。但寫出黎係想奉勸各位新人,不知者唔係不罪。會規係真係要熟讀,先可以維持會內嘅和諧。

話說,副會長安排咗一位新人比我行新人禮。如常地,一邊除鞋交dom攞衫準備沖涼期間,我一路有作簡介,例如有哪位會員在旁邊,我當時做緊啲乜,電話點處理等等。

及後,入房沖涼時,新人話需要先小便。礙於佢仲係戴著眼罩,我先打開馬桶廁板,再將新人移動至馬桶正前方。
(以前有一位mentee亦有同樣需求都係同樣處理)當我去shower調水溫以及自己寬衣解帶準備為他沖涼時,新人告訴我眼罩已除下。

我即時反應:『下?點解呀?』

之後,我同佢講,請佢獨自沖涼,其一係我其實已經沖咗,其二係我要請示上級如何處理。
因我見佢毛髮頗多,所以我多口提醒一句,入面要反開嚟洗沖乾淨啲。得到嘅回應係:『知喇!』語氣,emm....

同上級反映咗後,副會長有喺briefing度提醒佢,新人禮係有原因嘅。被提醒後,佢話佢沖涼時無人理,
我聽到但不語,因為一個故事永遠有唔同version,係觀點與角度問題。我亦無放喺心上。

及後有幾位會員都話佢嘅應對稍為有少少攻擊性。之後有高級會員向新人作輔導,新人聲稱他對於自己嘅語氣不知情ß我相信你係唔知,但唔代表無問題。
行新人禮嘅流程,除咗喺會規有講,大部分會員嘅第一次亦有提及。覺得緊張/奇怪亦係理所當然,
但始終係一個新人嘅experience(聽舊會員講以前入會冇啲咁嘅嘢佢哋不知幾恨)。
雖然當日我無再同你接觸,但我提醒新人嘅時候,你都喺附近,而我特登有講大聲啲等你都可以聽到。

寫出黎係等其他當日無出現嘅會員/新人借鏡(副會長話係第一次發生),希望下一位mentor處理得比我更好。
對事,而唔係對人。亦都好多謝大家了解我嘅為人同會長嘅信任。下次要做mentor,我會繼績努力的。

Mentee,如果你知道我寫緊你,希望你明白,我對事不對人,想你好,想個會好,我都希望你受歡迎,有機會活動遇到再傾

Post time 15-2-2017 17:46:18 | Show all posts
Abby,身成妳另一位Mentee。
其實我覺得妳很有母愛喎 果次,
給了我這個令我不停回味,不停硬的新人禮。

當然,我唔係當事人,評論唔到件事。
一件事,唔同人有唔同既睇法。
不過也會以此為鑑。

Btw,我會努力提高妳Mentee既存活率。

Post time 15-2-2017 17:58:10 | Show all posts
期待做妳Mentee, 一定唔會令妳失望 ! 
Post time 15-2-2017 17:58:44 | Show all posts
第一次出席活動表現得緊張,甚至輕微失常 >> 可以理解同體諒。

如果只是一時大意,破壞了會內某些特定的流程 (如新人禮時擅自除掉眼罩) >> 可以慎重提醒後獲得原諒。

但如果是本身個人態度及作風令旁人感覺不太舒服、又或是個人特質與會內的文化背道而馳,相信會是一個較為原始性的問題,不太好解決。

我相信物以類聚,磁場接近的人會聚在一起。如果 SnB 有能力可以正面地感染到一些新舊會員,令人有自我提升的機會,當然最好。即使做不到這點,在道不同不相為謀的情況底下,磁場相距太遠的亦只會自然地自動流失,沒什麼大不了。

多謝事件分享。
Post time 15-2-2017 18:09:41 | Show all posts
多謝abby花心思寫食評以外嘅分享
對新人舊人都有幫助
我認同態度同語氣都好緊要
會影響大家對那人的信任 有無安全感/信心同佢玩

我會怕陌生 所以會留意其他人嘅動後評語
如果其他女士都對某人好評如潮
我會信心大增

其次abby嘅分享都令我留意做mentor時要注意嘅地方
Abby is really caring and thoughtful

Post time 15-2-2017 18:21:51 | Show all posts
第一印象都真係好重要。。。如果一開始就表現得令人難以接受,無禮貌,真係無mood搞。。。
題外話,我就係鐘意你夠爆夠直,記得第一次見到你,你係大家面前好自然咁share自己ge經驗,我個時心諗:wow...好正丫呢個女仔XD
Post time 15-2-2017 18:49:32 | Show all posts
abby我相信日久見人心,長久以來的相處都知你為人,你是一個好mentor及好會友!
Post time 15-2-2017 19:11:46 | Show all posts
有人做訓導,有人做輔導,兩者都在把關,只是方法有別,Abby師姐可能比較適合做前者。師姐的氣場可以有效迫出新人潛在的攻擊性,正好測試是否適合成為S&B正式會員的其中一個途徑。存活率低,只是剛巧在對的時間碰上不對的新人。師姐手下,可能沒有一般會員,只出產男神。

Btw,雖說是新人禮,我覺得也是一次入會考試,mentee都要注意吧。
Post time 15-2-2017 20:05:15 | Show all posts
Dante replied at 15-2-2017 19:14
有人做訓導,有人做輔導,兩者都在把關,只是方法有別,Abby師姐可能比較適合做前者。師姐的氣場可以有效迫 ...

我諗SnB每一個新人禮  都係想比新人一個開心難忘的經歷。

所以無所謂「迫出攻擊性」,
見到咁正既Mentor, 都只會迫出男士心底既性慾吧?
Post time 15-2-2017 20:07:59 | Show all posts
好mentor點會無你份,最近見你做mentor都好細心介紹會規同話比新人知發生緊咩事,有跟你學野架
Post time 15-2-2017 22:01:21 | Show all posts
曾經都有mentee話要去小解,我淨係帶佢去廁所咋,妳重幫手掀廁所板,比個讚妳啦!
嗰次個mentee好乖(不過完全醒唔起邊位lu),問可唔可以在厠所除眼罩再戴返,話怕整汚糟地方,咁咪ok囉
Post time 15-2-2017 22:38:07 | Show all posts
其實呢.....類似你哩種情況係我身上都有發生過
而家回憶返當時人仲健在,而且玩得好開心....(哩個人你同佢都ok熟)
講返件事先....
如果以我既做法,首先我係唔會俾我既mentee離開自己視線範圍
第二樣就係就算要小解我都會係身邊陪住佢,同佢講哩度得我地2個人你可以放心
如果佢真係好快手自己除左眼罩我會建議佢戴返眼罩先
會唔會玩真係好閒,但規矩定好左就要遵守~新人禮係有佢存在既必要
當然佢既語氣可能令你好不安,但哩個過程其實學到野架~
人生之中總會遇到幾個╴ ╴又何必太介懷呢?
與其嬲佢得啖氣不如諗下係過程中自己有咩得著~
從而透過哩個過程去成長同學習,真係終身受用架
當然,如果真係遇到自己處理唔到既事....第一時間要話俾大佬/監場知,相信好快就會處理到
我自問脾氣都唔算好好,仲有好多改善既空間
但為左哩個會既將來同自己日後有啖好食,當大佬同我講有新人禮要行既時候我都會盡力而為
有時睇住自己帶既mentee慢慢長大其實會份滿足感,佢地會記得你同埋對你會多左份信任

作為mentor對住自己既mentee要時刻保持警惕同細心
通常大佬通知有新人需要行新人禮要我準備既時候我都會事前預留時間去準備
準備既時間愈充足,新人禮犯錯既機會就愈低
新人正式開眼之前我都會寸步不離,以確保整個新人禮可以徹底完成
如果中間有意外或者做得唔好,事後我都會檢討同保留當時人重新行一次新人禮既權利
大佬既然俾得mentor我做我就要做得好好睇睇
mentor係代表住哩個會去迎接新生命既來臨,無當日既mentee就唔會有我地
唔好嫌棄我地既mentee,入會當日我地又何嘗唔係甩皮甩骨?
人無完美,停一停諗一諗....點解唔俾個機會大家重新開始呢?
以我地現有既標準,會長好難先批到新人入黎.....點解咁輕易就放棄呢?
就算係一張廁紙、一條底褲都有佢本身既用處架嘛....
或者從中你會搵到樂趣呢?
做任何事對住任何人如果想做得成功,首先要有「愛」~
我所指既唔係男女之間既愛,而係一種發自內心想要對自己珍重既所有付出既情懷~
哩種情懷就好似父母對住自己既小朋友一樣,小朋友做錯事我地應該原諒佢同俾機會佢改過
要灌輸佢正確既做人態度話俾佢知咩係應該做咩係唔應該做,同時要俾足夠既自由佢做自己想做既事

係哩件事之中我有幾個建議可以俾你 :
1. 嘗試從事件中搵出令你煩惱既根源,例如 : 你既脾氣、遇到╴ ╴時既處事態度、事後檢討等....(咁做可以令你再遇到同樣既事同人都可以懂得應變)
2. 嘗試從第三者既角度去睇整件事,處於不同角色下應該做既野.....當中有咩做得好同唔好
3. 再諗一下,如果重新俾你揀一次你會用咩方式處理哩件事? 如果有咩諗唔通可以同我地傾,我地一定會幫你

至於你果位mentee當晚我地已經告誡左佢,如果有咩得罪我代佢同佢講聲對唔住.....你大人有大量放過佢一次咁多啦~
當然,如果有任何人係活動中犯規或者做左d影響活動運作既事我相信無人會放過佢~最少我唔會
我都係你1/3個mentor,雖然已經過左氣.....不過係我心目中我都仲當你係mentee架,感覺你需要我既時候我又會出現返
我都希望你地黎到活動可以食得飽飽濕住咁走~
本來手頭上有好多工作要做,特登放低哂都要打埋哩篇野.....
黎緊我會努力寫埋篇文俾會長架啦,入面包含左好多我對哩個會既意見同覺得改善既地方.....
不過因為最近心態轉變得好快(我認我係變態)所以改完又改,到而家都未寫好
你地要堅持住啊,黎緊既男新人靠哂你地架啦~
如果真係唔掂我會再諗下有咩可以做.....(雖然哩個唔係我應該諗既野)
定係黎緊叫會長設多一個"男新人面試"會好d咩? (純幻想)

Add post (15-2-2017 22:47):
睇完哩篇野我都覺得自己好長氣.....
Post time 15-2-2017 23:04:11 | Show all posts
寫食評之外的妳,睇得出要做好一個Mentor工作的難處及其主意事項,知道妳是想為這件事情好,讓大家(Mentor & Mentee)可借鏡可改進妳才有感而發。好像又認識妳多一點。支持妳!
Post time 15-2-2017 23:55:26 | Show all posts
Abby 真係要俾個讚妳。

做mentor真係要細心,心理質素都要好高,如果面對既係一D挑釁既行為,仲要考埋臨場反應,真係小D精力都唔掂。

平時都有同你傾計,都覺得你係一個認真既人,處事成熟,希望你可以作為我們新人既榜樣一直支持落去。加油

SAMuel This user has been deleted
Post time 16-2-2017 00:22:48 | Show all posts
Note: The author has been banned or deleted.
Post time 16-2-2017 00:47:49 | Show all posts
睇得出Abby你係出心出力去做好Mentor, 處處為人著想的人!多謝你嘅分享,就算我已完成新人禮的,亦應該好好反思!
加油~
Post time 16-2-2017 01:26:41 | Show all posts
有我女神Abby做mentor,個新人執到啦!
我大大話話都有成20個mentee,有時我都會因為收左咁多個門徒而感到自豪,仲要有啲都係男神級,如果有再喺活動見到佢地真係會幾開心,不過去到依加,佢地嘅存活率就得番8個喺度⋯⋯好過無嘅⋯⋯

講到個新人蒙緊眼時但想去疴尿,等我又share下,其實我真係麻甩到一個點,我會叫個新人沖涼嗰陣直接疴埋,我唔介意的XD 一黎我自己都會偷偷地疴埋lol,二黎既方便又快捷疴完即刻洗,無乜機會俾佢可以偷睇~唔洗行黎行去小心呢樣又小心嗰樣,少幾個步驟,其實可以話我懶,但,係work個喎:P 都沖住水架啦,理得佢疴緊嗰陣乾唔乾淨,還掂都會落梘液洗嘅~~(個人睇法,覺得核突可以唔洗理我XD)

其實你又唔算好火爆吖,起碼你夠真夠爽直又敢言,好有自己立場,又放又玩得,所以我真係好欣賞你內外都咁有霸氣,人地話你嘅氣場會嚇走好多人,只能說佢地唔識野,講過好多次,我由第一次第一眼見到你已經做左我女神XDDD(我又好似Feli咁做日月神教係咁讚你LOL),但我是真心的喔!

後話,其實你嗰次個mentee好靚仔>////< 我一黎到心諗:Abby無同佢行新人禮?!怎麼可能?! Hahahaha,可能你地同佢傾完之後佢都即刻乖左,我地之後同佢傾下計都唔太覺佢寸,可能第一次黎一時大反應左啲姐,我諗之後再見佢應該會再好啲嘅~~~

Post time 16-2-2017 02:13:36 | Show all posts
多謝Abby 坦誠寫出感想同經過,可以警惕日後既新人。
我有留意到Abby 同Mentee 既講解,絕對相信妳係一個細心既好Mentor!
認同「心態同謹慎待人處事都好重要」,
如果態度有問題,的確外表幾吸引都無用,一樣令人反感。
不過待人接物同處事態度一定可以學習同進步,比機會佢改,
唔好輕易放棄難得被批核既新人,將來睇到佢有進步同成長或者都係一件開心事。

另外,關於小解,其實當日我新人禮前都有所顧慮,
如果Mentor 睇住我去會好尷尬,沖涼時去又係尷尬,
所以我專登搵左廁所先去活動場地

Post time 16-2-2017 05:10:53 | Show all posts
Abby, 你事後寫出一篇這麼長篇嘅分享,證明你好重視這次的特別事件。作為mentee可能被蒙住眼時係超緊張,但應該想到個會有呢個規矩俾新人,作為新人在咩情況除下時都應該諗一諗或先問一問,這位新人沒有問準mentor就除下眼罩,顯現到他的不細心及不思前顧後。至於對話態度係好個人的,但這新人從初次見面的對話時已被你視為不太有禮或令人唔知點回應, 問題應該在他身上較為多。

這次的分享是會令所有現有或將來嘅mentor, coming new joiners reference 之用,大家亦會繼續支持你做個稱職的mentor,話哂大佬俾得你做mentor咁多次,應該係有理由的,你一定是能夠照顧到新人的,請放下此事及希望你在下次發生特別事情時可處理得更好。

如果嗰位新人有看到我這篇回應,希望你也諗諗當日你的行為態度有否需要立刻改善的地方,令大家相處及玩得更開心。

Post time 17-2-2017 18:00:45 | Show all posts
煲夠足夠既第一次同動後, 應該大概都知道活動同第一次點進行
作為未來新人, 明白各位mentor既努力及難處
12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

手機版|Archiver|Swing and Bang Club

15-6-2024 09:50 GMT+8 , Processed in 0.071803 second(s), 19 queries .